Η τεχνική του Στιλβώματος

Η τεχνική του Στιλβώματος

Επιλέγοντας το κατάλληλο ξύλο ίσιο η σκαφτό το επενδύουμε με βαμβακερό ύφασμα έπειτα στρώνουμε πολλές φορές το υλικό προετοιμασίας (cesso ) και αφού λειανθεί περνάμε το αμπόλι στον καμβά που θα χρυσώσουμε. Λειαίνουμε πολύ καλά και κολλάμε το χρυσό 24 καρατίων.Στη συνέχεια το στυλβώνουμε( γυαλίζουμε) με αχάτι.Τέλος εάν θέλουμε μπορούμε να κεντήσουμε την εικόνα με την τεχνική του τσουκάνικου.

H αρχή της δημιουργίας

H αρχή της δημιουργίας

Με πρώτες ύλες το ξύλο, κορμοί δένδρων, τη φαντασία και το μεράκι του, ο καλλιτέχνης μεταφέρει την παραδοσιακή τεχνική σε ένα προσωπικό χώρο έκφρασης αυθεντικής γνήσιας τέχνης.

Όλα τα έργα ακολουθούν τις προδιαγραφές της Μακεδονικής σχολής του Αγίου Όρους και εμπλουτίζονται με το μεράκι και την ιδιαίτερη τεχνοτροπία και φαντασία του καλλιτέχνη.

Τα έργα είναι σκαλισμένα με τα ιδία παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούσανε πριν αιώνες καθώς και για την αγιογράφηση τους χρησιμοποιούμε αυγό και χρώμα σε σκόνη παραμένοντας πιστοί στην παράδοση.

Κάθε ένα από τα έργα του είναι ένα πρωτότυπο υψηλής ποιότητας καλλιτέχνημα που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας του καλλιτέχνη και συνοδεύεται πάντα από ένα πιστοποιητικό γνησιότητας.

Ξυλογλυπτική - σκάλισμα εικόνων

Ξυλογλυπτική - σκάλισμα εικόνων

Οι κορμοί δένδρων κόβονται στα επιθυμητά σχήματα και λειαίνονται. Κατόπιν, στα τριμμένα κομμάτια γίνεται η αποτύπωση του σχεδίου που θέλει να αποδώσει ο καλλιτέχνης. Μετά την αποτύπωση στο ξύλο, αρχίζει το σκάλισμα με το χέρι έτσι ώστε το έργο να πάρει την επιθυμητή μορφή.Τα έργα μας είναι σκαλισμένα με τα ιδία παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούσανε πριν αιώνες

Χρύσωμα εικόνων

Χρύσωμα εικόνων

Το επόμενο στάδιο είναι το χρύσωμα της εικόνας. Περνάμε δύο έως τρία χέρια γομολάκας,στην επιφάνεια την οποία θέλουμε να χρυσώσουμε. Μόλις στεγνώσει η γομολάκα, στην ίδια επιφάνεια περνάμε ένα χέρι με ένα ειδικό βερνίκι, το οποίο ονομάζεται μιξιόν και χρησιμοποιείται για το κόλλημα των φύλλων χρυσού. Το χρύσωμα της εικόνας απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία και προσοχή.

Η αγιογράφιση εικόνων

Η αγιογράφιση εικόνων

Πιστοί στην παράδοση:

Στο εργαστήριό μας αγιογραφούμε τις εικόνες χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά. Χρησιμοποιούμε φυσικά γήινα χρώματα, τις σκόνες, τις οποίες διαλύουμε με κρόκο αυγού. Προτιμούμε αυτήν την τεχνική γιατί έχει δοκιμαστεί στο χρόνο. Οι περισσότερες εικόνες των παλαιών αγιογράφων, οι οποίοι εργάστηκαν με αυτά τα υλικά, σώζονται σε αρίστη κατάσταση μέχρι σήμερα.

Πιστοποιητικό Γνησιότητας

Πιστοποιητικό Γνησιότητας

Το μοναδικό αυτό χειροποίητο δημιούργημα είναι συλλεκτικό κομμάτι και αποτελεί ένα έργο τέχνης.

Απεικονίζει την βαθιά προσήλωση στην θρησκευτική μας παραδοση.Εργο δουλευμένο με μεράκι και τεχνοτροπία,

Συμφώνα με το στυλ και τα κριτήρια που απαιτεί η μακεδονική σχολή του αγίου ορους.Το έργο είναι σκαλισμένο

Με τα ιδία εργαλεία που χρησιμοποιούσανε πριν αιωνες.Για την αγιογράφηση τους χρησιμοποιούμε αυγό και χρώμα σε σκόνη

Παραμένοντας πιστοί στην παράδοση.